Pe data de 03 decembrie marcam Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități.
Un studiu realizat arată că în jur de 10% din populația lumii, aproximativ 650 de milioane de oameni, trăiesc cu o dizabilitate, aceasta fiind considerată cea mai mare minoritate din lume.
Dizabilitatea este o parte a realității noastre, este ceva cu care toată lumea se confruntă în mod normal cel puțin o dată în viață - fie venim în contact prin intermediul cuiva apropiat sau fie ni se întâmplă personal, pe un termen mai lung sau mai scurt, cu o complexitate mai mult sau mai puțin pronunțată.
Astfel, nu putem spune despre dizabilitate că este, în general, ceva foarte neobișnuit.
O persoană cu dizabilități este exact ca orice altă persoană, are aceleași aspirații interioare, aceleaşi temeri, are aceleaşi simţiri, trăiri şi nevoi. Noi toţi, ţintim spre obiective similare. Singura diferenţă este că unele persoane au mai multe limitări legate de dizabilitatea sa.
Oamenii sunt fiinţe sociale iar interacţiunea este un proces natural de zi cu zi, indiferent de diferenţele dintre noi. Nu există întotdeauna o interacţiune uşoară cu persoanele cu diferite dizabilităţi. Reacţiile incomode nu apar neapărat din răutate, ci din cauza lipsei de experiență, a unui exemplu pozitiv sau din ignoranţă.
Pretura sectorului Ciocana a pledat totdeauna pentru stabilirea și întreținerea relațiilor bazate pe respect, toleranță, receptivitate în raport cu persoanele la fel ca noi dar și diferite – membrii Organizației Teritoriale Chișinău a Asociației Nevăzătorilor, a Filialei Teritoriale Chișinău a Asociației Surzilor și a Asociației Obștești „Societatea invalizilor din Ciocana”;
Această relație continuă mai mulți ani și nu se limitează doar la o acțiune organizată către Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități, marcată anual, la data de 03 decembrie.
Astfel, pe parcursul anului 2022, Pretura sectorului Ciocana, în parteneriat cu agenții economici, organizații obștești și non guvernamentale (Asociația Grădinarilor, Pomicultorilor și Floricultorilor Amatori „DEMETRA””; Asociația Apicultorilor; A.O. „Pomușoarele Moldovei”; A.O. Asociația pentru susținerea Businessului Mic și Mijlociu „PERSPECTIVA”; S.R.L. „Meltan” etc.), a susținut solicitările persoanelor cu dizabilități de acordare a ajutorului în situație de criză:
- 30 persoane, membrii Organizației Teritoriale Chișinău a Asociației Nevăzătorilor și Filialei Teritoriale Chișinău a Asociației Surzilor au primit colete cu produse alimentare către sărbătorile de Paște;
- 10 persoane cu necesități speciale din Asociația „Motivația” și Asociația Obștească „Societatea invalizilor din Ciocana” au primit colete organizate din mijloace financiare adunate în cadrul Festivalului Pomușoarelor și a Mierii de Albine (august 2022);
- 37 persoane cu deficiențe de văz au primit colete către Ziua Mondială a Nevăzătorilor;
- 20 persoane cu deficiențe de auz au primit colete către Ziua Mondială a Surzilor.
Pretura sectorului Ciocana susține practica incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități.
În acest context, 7 persoane cu dizabilități din Asociația „Motivația” și Asociația Obștească „Societatea invalizilor din Ciocana” au fost incluse în lista participanților la Festivalul Pomușoarelor și a Mierii de Albine, care s-a desfășurat în zilele de 24-25 iunie 2022, cu articole hand - made, demonstrând dorința de integrare activă în societate.
O atenție aparte Pretura acordă organizării activităților cultural - artistice și de agrement pentru persoanele cu nevoi speciale.
La data de 25 noiembrie 2022, a fost organizată o excursie la Mănăstirile Hârjauca, Hârbovăț și Răciula din raionul Călărași pentru 42 de persoane cu dizabilități din sector, membrii Asociației Obștești „Societatea Invalizilor din sectorul Ciocana”.
La data de 06.12.2022, în comun cu Direcția pentru protecția drepturilor copilului Ciocana, în incinta localului „Astoria”, bd. Mircea cel Bătrân 5, Pretura Ciocana organizează activitatea „Dăruim fericirea” pentru 45 de copii cu dizabilități din sector.
Pe parcursul anului curent, în scopul sporirii accesibilității persoanelor cu dizabilități locomotorii și a persoanelor cu mobilitate redusă la mediul fizic, la obiectele de menire socială, transport etc. au fost construite pante pe următoarele adrese:
- bd. Mircea cel Bătrân 17/1;
- bd. Mircea cel Bătrân, 18/2;
- bd. Mircea cel Bătrân, 29/1, scara 1;
- str. Petru Zadnipru, 4/2;
- str. Petru Zadnipru, 15/1;
- str. Petru Zadnipru 19/1;
- str. N. Milescu Spătaru, 9/2;
- str. N. Milescu Spătaru, 13/2;
- str. N. Milescu Spătaru, 25/2;
- str. M. Sadoveanu, 4/1, scările 4 și 8;
- str. Ginta Latină, 11;
- str. A. Russo, 59/4 (subterana);
- str. A. Russo, 63/2.
Asigurarea accesibilității persoanelor respective a fost luată în considerație la elaborarea și realizarea proiectelor de amenajare a teritoriului sectorului: „Amenajarea și reabilitarea spațiului adiacent aleii bulevardului Mircea cel Bătrân, Porțiunea din str. Ginta Latină până la str. Prof Ion Dumeniuc”; „Amenajarea și reabilitarea spațiului adiacent aleii bulevardului Mircea cel Bătrân, Porțiunea din str. Alecu Russo până la str. Prof Ion Dumeniuc”, fiind adaptat pavajul tactil.
Motoul principal promovat de Pretura Ciocana în relațiile cu cetățenii acestui sector este:
„Fiecare om este în primul rând o personalitate și trebuie tratată cu respect”