Situație excepțională de nivel aviar declarată în municipiul Chișinău

Pretura sectorului Ciocana vă informează că În municipiul Chișinău a fost declarată situație excepțională de nivel aviar, în legătură cu depistarea de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor unor focare de influență aviară, inclusiv pe teritoriul municipiului.

Decizia în acest sens a fost aprobată vineri de Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău.

Situația enunțată impune luarea unor decizii și a unor măsuri de către autorități, în vederea gestionării acestei emergențe, pentru minimizarea riscului pătrunderii gripei aviare în efectivul de păsări de curte, cele din exploatații non profesionale și comerciale.

Printre cerințele impuse de autorități în perioada de situație excepțională enunțăm:

Interzicerea accesului păsărilor din gospodăriile oamenilor pe imașuri, lacuri, râuri etc., precum și sporirea măsurilor de combatere a comerțului stradal ilicit, cu produse alimentare sau animale vii care de asemenea, pot potența riscul infectării cu boli infecțioase, oficial notificabile, cu impact major.

În perioada excepțională de nivel aviar se interzic expozițiile, târgurile cu vânzare a animalelor vii (păsări, inclusiv cele decorative).

Astfel, CSE a municipiului Chișinău a adoptat un Plan de măsuri pentru prevenirea influenței aviare pe teritoriul administrat, inclusiv:

informarea autorităților locale despre situațiile de risc legate de gripa aviară, identificarea culoarelor de migrare a păsărilor, efectuarea supravegherii veterinare masive a efectivelor de păsări, instituirea carantinei profilactice și măsuri stricte de supraveghere sanitar-veterinară a efectivelor de păsări; se sistează mișcarea păsărilor și a produselor obținute de la acestea (ouă, carne) din explorațiile non profesionale, se interzice pășunatul animalelor în apropierea bazinelor acvatice. Interzicerea comercializării păsărilor în cadrul târgurilor de animale; combaterea comerțului stradal neautorizat cu păsări vii, carne de pasăre, ouă, interzicerea întrețineri păsărilor în afara curții; distribuirea de materiale informative (spoturi video/audio, postere etc.; intensificarea controlului măsurilor de biosecuritate în fermele comerciale de păsări, conform cerințelor stabilite etc.

Totodată, va fi creată o comisie de evaluare a pagubelor, conform prevederilor legislației, în caz de depistare a focarelor de păsări domestice, atât în zona de protecție, cât și în zonele de supraveghere.

Toate restricțiile urmează a fi ridicate în timp de 90 de zile de la data identificării ultimului caz depistat de boală.

Gripa aviară este o infecție înalt contagioasă, care, dacă este lăsată de sub control poate fi transmisă de la animale la om, de aceea comunitatea și autoritățile trebuie să dea dovadă de prudență și receptivitate în situația creată.