Șezătoare în Ciocana

   Moldovenii, de când e lumea, sunt înfrăţiţi cu cântecul şi jocul, pe care le stăpânesc cu multă dibăcie şi înţelegere. Oamenilor de la sate, în trecut, le era drag să fie împreună! Deseori se întovărăşeau la muncă, dar şi la distracţii. Duminica se întâlneau la biserică, iar în timpul săptămânii, se ajutau la lucru: primăvara – la arat, vara şi toamna – la cules roada. Iarna, când zilele erau scurte, se întâlneau la şezători. Șezătoarea a constituit unul din obiceiurile cu rol foarte important în viaţa socială a localității.

   Și sectorul Ciocana a devenit gazda unei șezători, organizată de Pretura sectorului Ciocana în comun cu Uniunea Pensionarilor. Șezătoarea este începutul desfășurării unui plan de diverse activități cu și pentru pensionarii din sector. Oamenii în etate au nevoie de comunicare, de recreere, de petrecere a timpului liber, în care munca se îmbină cu distracția. Cei prezenți la șezătoare își alină sufletul, de regulă, cu melodiile transmise din generație în generație. Putem afirma cu certitudine că Şezătoarea reprezentă un obicei tradiţional din ciclul vieţii, o instruire socială între generații.

   La sărbătoare au fost prezentate tradițiile populare, au fost îmbinate elementele folclorice: cântecul străvechi, snoavele, bancurile și nu în ultimul rând voia bună.

   Pretorul sectorului Ciocana Sinilga Școlnic a transmis dulciuri tradiționale sărbătorilor de primăvară pentru participanții la Șezătoare și a adresat un cuvînt de mulțumire pentru cei care au preluat obiceiurilor reînviate, tradițiile, pe care tinerii de acum nu au apucat să le cunoască, iar vârstnicii și le amintesc cu nostalgie.