Seminar cu tematica: Comportamentul agresiv și tulburările de personalitate

La 29.05.2019, ora 10.00, în cadrul Preturii sectorul Ciocana, angajații SSP a IP Ciocana, au organizat și desfășurat un seminar cu tematica: “Comportamentul agresiv și tulburările de personalitate”, în contextul creșterii cazurilor de suicid și tentative la nivel de sector.

La eveniment au fost prezenți, reprezentanții din cadrul Preturii Ciocana- secția Cultură Tineret și sport, DPDC Ciocana, DETS Ciocana, Asistentul social din cadrul Centrului de Sănătate prietenos Tinerilor- AMT Ciocana, reprezentanții din cadrul Direcției asistență socială Ciocana, Șeful serviciului psihologic al SRUal DP mun. Chișinău, Șeful adjunct al SUP IP Ciocana de comun cu angajații Secției securitate publică.

În cadrul seminarului au fost aduse la cunoștință problemele cu care se confruntă Poliția în asemenea cazuri. Potrivit datelor statistice, pe perioada anilor 2015-2019, au fost înregistrate 197 de cazuri de suicid și tentativă de suicid (90 femei şi 107 bărbați, date care sunt în ascendență an de an. Astfel suicidul reprezintă un comportament de risc crescut în rândul populației.

Astăzi, suicidul este o problemă actuală de sănătate publică, fiind cauza majoră a deceselor premature. Evoluția negativă al acestui fenomen este condiționată de multipli factori psihoemoţionali şi sociali.

În scopul prevenirii şi diminuării acestui fenomen, competențele Poliţiei în intervenția şi soluționarea cazurilor de risc în care pot ajunge copiii/maturii, se limitează la intervenția acestora când deja cazul s-a produs, precum și familiarizarea cetățenilor cu răspunderea care poate surveni în cazurile determinării la suicid. 

Astfel, în cadrul întrunirii care a avut loc, au fost stabilite câteva priorități cu identificarea unor soluții de intervenție timpurie și prevenire a cazurilor de victimizare, iar diminuarea acestui fenomen poate fi obținută doar prin implicarea întregii societăți.