Obiceiuri și tradiții de Sfântul Vasile

  La 14 ianuarie creștinii ortodocși marchează Sfântul Vasile (Anul Nou pe stil vechi). Conform tradiției, în ajun de Sf. Vasile cete de urători, mascați în Capra sau Plugușorul, pornesc pe la casele oamenilor cu uratul. Gospodinele se pregătesc din timp să întâmpine urătorii cu tot ce au mai bun, dulciuri, mere şi, nu în ultimul rând, bani. În dimineața de 14 ianuarie copiii merg cu Semănatul sau Sorcova, aruncând cu boabe de grâu, grăunțe de păpușoi, ovăz și binecuvântează familia. Semințele, aruncate în ogradă sau locuință simbolizează credința într-un an mai prosper şi o roadă bogată.

  Astăzi și sectorul Ciocana  a avut parte de obiceiuri și datini, care au dat un farmec anotimpului friguros, aducând veselie și trăiri spirituale.

    Urătorii  și  picii  de  la  „Do-Re-Mi  Show”, Centrul  de  Creație  a  Copiilor „Ghiocel” au îmbinat tradițiile cu farmecul melodiilor, și au prezentat un program spectaculos  pentru locuitorii și oaspeții sectorului în ajunul de Sfântul Vasile.

  Pretorul sectorului Ciocana Sinilga ȘCOLNIC, care a întâmpinat urătorii cu dulciuri, și mulțumind participanților pentru frumoasa prestație, a menționat sacrul rol al  tinerei generații de a duce mai departe acest inestimabil tezaur popular.