Fii responsabil! Opreşte răspîndirea COVID-19!

     Pretura sectorului Ciocana, îndeamnă cetățenii la solidaritate în vederea prevenirii infecției COVID-19, prin respectarea normelor de sănătate publică.

     În temeiul Hotărârii nr. 31 din 06.01.2021, referitor la situația epidemiologică privind SARS- COV-2 în urma creșterii, în continuare, a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 în mun. Chișinău, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a decis:

  • Se menține în mun. Chișinău gradul de alertă „Cod Roșu”;
  • Se reiterează măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19, obligatorii pe întreg teritoriul mun. Chișinău, valabile pe perioada stării de urgență în sănătate publică, conform prevederilor Hotărârii nr. 13 din 25.07.2020 a CSP mun. Chișinău, cu modificările ulterioare (pct.11 „ Rămâne suspendată activitatea cluburilor de noapte, a disco-barurilor, indiferent de denumirea și tipul unității comerciale”).
  • Hotărârile CSP Chișinău sunt executorii pentru toate autoritățile administrației publice locale din mun. Chișinău, toate persoanele juridice de drept public și drept privat, indiferent de forma juridică de organizare și domeniul de activitate, locuitorii municipiului, inclusiv ai localităților din suburbii, alte persoane fizice, aflate pe teritoriul municipiului Chișinău, care vor asigura respectarea strictă a măsurilor de control și combatere a infecției COVID-19:
  • purtarea obligatorie a măștilor de protecție (de toate tipurile) în toate spațiile publice deschise și închise, inclusiv în transportul public,  pe întreg teritoriul mun. Chișinău. Masca trebuie să acopere atât gura cât și nasul;
  • respectarea distanței sociale între persoane de minim 1( unu) metru;
  • respectarea, sub proprie răspundere, a regimului de autoizolare de către persoanele, cărora li se stabilește regimul respectiv;
  • monitorizarea de către fiecare persoană fizică a propriei stări de sănătate.
  • Comisiile intersectoriale din cadrul preturilor mun. Chișinău, în comun cu Direcția de poliție a mun. Chișinău și centrul de Sănătate Publică Chișinău, vor efectua verificări și controale inopinate în piețe, magazine, centre comerciale, restaurante, săli de sport și alți agenți economici, în scopul documentării măsurilor de sănătate publică aplicate (termometria corectă a vizitatorilor, purtarea măștilor, păstrarea distanței fizice, disponibilitatea dezinfectanților etc.).
  • Nerespectarea măsurilor de sănătate publică constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi drept temei pentru tragerea la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.