Campania de conștientizarea a diabetului

    În acest an genericul Zilei Mondiale a Diabetului și a celei mai mari campanii la nivel global de conștientizare a diabetului are genericul „Acces la îngrijirea diabetului. Dacă nu acum, atunci când?”

   Diabetul este o boală netransmisibilă, care apare atunci, când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce.

    Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață lungă și sănătoasă dacă își pot gestiona boala. Cele mai importante componente în gestionarea eficientă a diabetului includ:

  1. Monitorizarea constantă a nivelului de glucoză în sânge;
  2. Accesul la medicamente orale anti-diabetice și la insulină;
  3. Accesul la educație și suportul psihosocial;
  4. Accesul la alimente sănătoase și un loc sigur pentru exerciții fizice.

   Totodată, este important să atragem atenția asupra respectării programului privind profilaxia diabetului și reducerea factorilor de risc cu promovarea modului sănătos de viață:

  1. Adresează-te la medicul de familie pentru a stabili un program de schimbare a modului de viață;
  2. Monitorizează și menține în limitele recomandate (limitele – țintă) nivelul de glucoză și colesterolul din sânge, dar și tensiunea arterială;
  3. Renunță la fumat;
  4. Adoptă un regim alimentar echilibrat;
  5. Fii activ – 30 de minute de activitate fizică pe zi te vor ajuta să ții diabetul sub control.

   Controlul medical periodic este cheia în managementul diabetului: discutarea soluțiilor cu medicul specialist și accesul la tratamentele de ultimă oră. Persoanele cu diabet au nevoie de acces neîntrerupt la medicamente, îngrijire, educație și sprijin.