Băncile 3D tipărite pentru aleea Mircea cel Bătrân respectă standardele de calitate

 Interviu cu Elena Meseaț, directoare executivă, 3D Stroy SRL

25 de bănci din beton tipărite la imprimanta 3D au fost instalate pe bulevardul Mircea cel Bătrân din Chișinău, cu sprijinul Green City Lab, laboratorul de inovații urbane al Primăriei Chișinău și PNUD Moldova. Este prima alee de acest gen din țară. Băncile sunt produse după o metodă inovativă — construcție de compoziție specială creată prin imprimare 3D. Cum imprimanta creează mobilier urban, cum este selectată compoziția materialului folosit și cât de durabile sunt obiectele create prin această metodă inovativă, aflăm în acest interviu.

  • Care sunt pașii tehnologici în producerea unei bănci de beton tipărite de o imprimantă 3D?

Primul pas este crearea, printr-un program specializat, a modelului băncii în format 3D. Apoi, se creează mixul de substanțe (amestec pe bază de ciment pentru mortar, ciment M400, plastifianți și fibra) compatibil pentru imprimanta 3D și care să răspundă, totodată, standardelor de calitate pentru obiectul care urmează a fi construit (forme mici arhitecturale).

În cazul băncilor 3D instalate pe aleea Mircea cel Bătrân, pentru transportarea și instalarea cu ușurință, s-au imprimat segmente de bancă cu înălțimea de 15–17 cm, grosimea peretelui de 3 cm, cu încorporarea în ele a plasei de armare și umplerea cu beton și beton expandat (beton ușor și greu).

Următorul pas presupune fixarea plăcilor de lemn de construcția realizată de imprimantă, cu ajutorul consolelor metalice și a diblurilor de expansiune.

  • În ce domenii/industrii mai este folosită această tehnologie?

Tehnologia de imprimare 3D este folosită în întreaga lume pentru tipărirea unor forme arhitecturale mici, precum și pentru tipărirea cofrajelor fixe pentru construcția de case.

  • Care e diferența în construcția unei bănci similare de beton prin metoda clasică?

Principala diferență a acestei tehnologii față de crearea tradițională a unor forme mici de beton este crearea oricărui tip de design și imprimarea acestuia, posibilitatea de a schimba rapid soluțiile de proiectare, excluderea din procesul tehnologic a cofrajelor pliabile, reducerea numărului de lucrători implicați în proces.

  • Ce tehnologii de imprimare 3D mai există?

Există și alte tehnologii de imprimare 3D, printre care se numără imprimantele 3D pentru tipărirea plasticului și imprimantele 3D folosite în medicină. Fiecare industrie are propriile caracteristici de design, echipament, imprimare şi materiale utilizate.

  • Cât de durabilă este o bancă tipărită de imprimanta Dvs?

Folosirea materialelor tradiționale certificate (amestec, ciment, fibre, plastifiant) permite obținerea unui produs care să întrunească cerințele de imprimare 3D și să respecte standardele de rezistență și stabilitate. Este important să se ia în considerare destinația și funcționalitatea produselor. Băncile sunt create pentru a te așeza și relaxa pe ele, dar nu pentru a le vandaliza sau deteriora în mod intenționat.

  • Cum ați elaborat conceptul și designul băncii? De ce ați ales acest model?

Am optat pentru un design modern ce s-ar încadra armonios în peisajul aleii. Obiectele tipărite la imprimanta 3D au factură stratificată, forme unduitoare, plăcute ochiului. Nu în ultimul rând, s-a luat în calcul comoditatea în utilizare.