Apel către locuitorii municipiului Chișinău, în contextul întreruperii activității operatorilor de microbuze

Primăria municipiului Chișinău vine cu un apel către cetățenii care utilizează transportul public de tip microbuze. 

Astfel, pentru a evita eventualele întârzieri, locuitorii capitalei  sunt îndemnați să-și planifice cu rezervă timpul de ieșire din casă  pentru deplasarea la serviciu, sau însoțirea copiilor la școală și  grădiniță.

Totodată, municipalitatea îndeamnă călătorii care utilizează  microbuzele să se deplaseze în măsura posibilităților cu transportul  public troleibuze și autobuze. 

De asemenea, cetățenii care locuiesc în zonele unde operează rutele  de maxi-taxi și dispun de transport privat, sunt chemați, după caz, să  ajute cu transportarea colegilor, prietenilor, rudelor spre centrul  orașului sau până la cele mai apropiate stații de transbordare.

Autoritățile publice locale vor întreprinde o serie de acțiuni,  pentru asigurarea cu transport public a zonelor și cartierelor afectate.  Unități de troleibuze și autobuze vor fi suplimentate pe cele mai  aglomerate sectoare unde operează cursele de maxi-taxi. Iar frecvența  circulației curselor de autobuz și troleibuz va fi majorată.

Primăria Chișinău solicită înțelegere și scuze din partea cetățenilor pentru incomoditățile create.

În context, primarul general al capitalei, Ion Ceban a menționat că  argumentele municipalității față de transportatorii privați rămân  aceleași.

„Solicităm trecerea acestui tip de transport în cadrul legal,  încheierea contractelor noi de prestarea a serviciilor cu  municipalitatea, stabilirea costului vehicul-km, crearea condițiilor  bune în transportul public, respectarea condițiilor contractuale și  graficul de lucru, acceptarea taxării electronice și introducerea  biletului unic electronic. Respectiv, cât aceste lucruri nu se întâmplă,  primăria nu poate accepta majorări de prețuri. De asemenea, conform  bugetului municipal pentru anul 2020, care a fost aprobat în decembrie  2019, nu au fost prevăzute surse financiare pentru subvenționarea  transportatorilor privați", a conchis, edilul capitalei.