Ambrozia creează probleme din ce în ce mai mari în municipiul Chișinău. Ea crește pe marginea drumului, terenurile neîngrijite, prin parcuri, în grădini, în culturile de cereale, de floarea-soarelui și este „extrem de periculoasă pentru oameni”. Cea mai mare problemă legată de această buruiană invazivă – provocarea alergiilor severe.
Este una dintre buruienile dificil de combătut, deoarece necesită un complex de măsuri, care să includă tratamente cu produse specifice de combatere, rotația adecvată a culturilor și menținerea unor tehnologii agricole bune.
Agenția Națională Pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă populația să distrugă planta dacă o întâlnesc. De asemenea, ambrozia poate fi controlată cu succes folosind şi erbicide.
– pentru terenurile necultivate, margini de drumuri, terasamente de cale ferată, o soluție ar fi erbicidele totale, pe bază de glifosat sau cosirea, de preferat înaintea înfloririi, evitându-se astfel apariția polenului răspunzător de alergii;
– substanțele la care este sensibilă această buruiană sunt preparatele pe bază de imazamox sau florocloridon.
Conform legii, persoanele fizice și juridice sunt obligate să efectueze cercetarea sistematică a semănăturilor şi a plantațiilor, realizarea de măsuri fitosanitare în scopul prevenirii apariției și diseminării organismelor dăunătoare. Cei care nu se vor conforma, riscă să fie amendați. În context, Pretura sectorului Ciocana a somat gestionarii fondului locative privind înlăturarea plantei Ambrozia pe terenurile adiacente blocurilor locative din gestiune.
Totodată, serviciile municipale, Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi din sectorul Ciocana, zilnic efectuează controlul și distrugerea ambroziei pe teritoriul sectorului.
In acest context, Pretura sectorului Ciocana vine cu rugămintea să întreprindeți măsurile de rigoare în vederea combaterii și distrugerii plantei ambrozia care crește pe spațiile publice din gestiunea autorităților publice locale, precum și identificarea terenurilor cu ambrozie, gestionate de către persoane fizice și juridice, indicându-se adresa exactă a zonelor de răspândire cu ei.
Rugăm să ne contactați la numerele de telefon:
022-33-18-08, 022-33-18-02, 022-33-18-13, 022-33-86-85
sau scrieți la adresa de e-mail: