A fost activată Celula de criză, în vederea coordonării acțiunilor privind intervențiile de deszăpezire și gestionarea situațiilor de urgență

Pretura sectorului Ciocana informează că, în contextul  avertizărilor metrologice de schimbare a vremii, de către Primăria Municipiului Chișinău a fost activată Celula  de criză la nivelul municipiului Chișinău, în vederea coordonării  acțiunilor privind intervențiile de deszăpezire și gestionarea  situațiilor de urgență.

Decizii în acest sens, au fost adoptate de membrii Comisei Situații  Excepționale a Municipiului Chișinău (CSE), care s-au întrunit astăzi  ședință.

Conform deciziei CSE Chișinău Nr. 8 din 06 ianuarie 2024,  se constată situație excepțională la nivel local, în legătură cu  stabilirea de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat(SHS) a Codului  portocaliu de ger, viscol și ninsori pe tot teritoriul țării (se prevăd  condiții complicate ale vremii prin căderea precipitațiilor sub formă de  ploaie cu transformare în lapoviță și ninsori puternice 15-20 l/m2,  izolat cu viscoli, pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș).

In acest context, serviciile municipale din sfera gospodăriei  drumurilor, locativ-comunală, precum și cele de asistență medicală și  socială, monitorizează situația și sunt pregătite pentru a interveni la  necesitate.

Tehnica și utilajele specializate ale regiilor de profil sunt  pregătite pentru activitățile de deszăpezire și dispun de stocuri  suficiente cu material antiderapant.

Totodată, Comandamentul local instituit pe durata activității Celulei  de criză va coordona acțiunile care se impun și va funcționa cu program  de permanență în perioada de viscol si ninsori abundente, notificate de  atenționările meteorologice transmise de SHS, pe toata perioada iernii. 

La necesitate vor fi puse în funcțiune utilaje specializate din  dotarea întreprinderilor municipale, precum și a celor contractate,  închiriate sau puse la dispoziția APL Chișinău de agenții economici din  teritoriu. 

De asemenea, operatorii economici vor curața zăpada de pe caile de  acces din zona și teritoriile unde își desfășoară activitatea.

Pe această cale, în cadrul ședinței CSE Chișinău, Primarul General,  Ion Ceban, a solicitat responsabililor municipali mobilizare în vederea  acțiunilor care urmează a fi întreprinse prompt în caz de schimbare  bruscă a vremii, anunțată de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat  pentru perioada 7-10 ianuarie, curent.

Astfel, atenționăm cetățenii, în contextul avertismentelor de  schimbare a vremii și emitere a codului portocaliu de cădere a  precipitațiilor abundente, să fie prudenți pe străzi și în trafic, să  nu-și parcheze automobilele sub copaci și să țină cont de recomandările  autorităților.

În caz de înregistrare a situațiilor problematice în contextul  condițiilor meteo, cetățenii urbei sunt chemați să apeleze Dispeceratul  Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04.









altele

sâmbătă / 27 aprilie,2024
sâmbătă / 27 aprilie,2024
vineri / 26 aprilie,2024