6 iulie, comemorarea victimelor represiunilor staliniste

   Deportările au constituit una din cele mai dureroase pagini din istoria românilor basarabeni. Aceste evenimente triste au afectat sute de mii de localnici și au purtat un caracter vădit represiv, au fost îndreptate împotriva celor care respingeau orânduirea sovietică socialistă instaurată în acest teritoriu dintre Prut și Nistru.

   La data de 6 iulie, acum 81 de ani, avea loc cel de-al doilea val de mari deportări staliniste din fosta RSSM. Aniversarea acestui eveniment este nu numai prilej de-a comemora tragedia, dar și de a medita despre parcursul zbuciumat, plin de ambiguitate al Republicii Moldova.

   În contextul dat, Pretura sectorului Ciocana este alături de cei care au avut de suferit în urma represiunilor staliniste.

    Astăzi, alături de victimele și urmașii deportaților, îi comemorăm pe cei care au îndurat chinuri și umilințe, apărându-și demnitatea, familia și viața. Nimic nu poate vindeca rănile și nu ar compensa sacrificiul făcut, dar azi putem să le păstrăm vie amintirea.

    Totodată, la 87 de deportați, au fost acordate colete cu produse alimentare.

   Pretorul sectorului Ciocana și echipa sa le dorește sănătate, în suflet lumină, speranță și credință pentru a trece mai ușor prin încercările vieții.